De onthullingen van Panorama en Nieuwsuur over de deal die Fred Teeven in zijn tijd als officier van justitie maakte met drugshandelaar Cees H. hebben heel wat losgemaakt. Teeven zou ‘moreel verwerpelijk‘ hebben gehandeld volgens Dato Steenhuis, de procureur-generaal die indertijd verantwoordelijk was voor ontnemingsschikkingen met criminelen. VVD en CDA vragen om opheldering. Wie is die Cees H. die veertien jaar na dato de staatssecretaris aan het wankelen brengt?
Cees H. – volledige naam: Cornelis Jacobus H., bijnaam Puk – wordt in 1952 in Amsterdam geboren als jongste in een gezin met vier kinderen. Zijn vader verdient de kost als vertegenwoordiger in textiel. Zelf volgt Cees H. eerst de detailhandelsschool en begint daarna met een jeugdvriend een autohandel. Via de autobranche belandt hij in de horeca, waar hij als bedrijfsleider van een aantal cafés en discotheken in Amsterdam en Zandvoort ontdekt welke omzetten er met drugs kunnen worden behaald. Het duurt dan ook niet lang of hij schakelt over op de verkoop – onder de bar – van het grotere werk.
In die jaren speelt Cees H. ijshockey in de top van de Nederlandse competitie, als center bij de Amstel Tigers. Een klap op het hoofd, waardoor hij altijd hoofdpijn blijft houden, maakt een eind aan de sportcarrière van Cees H.
Cees H. is getrouwd en heeft twee kinderen. Het gezin woon in Zwanenburg. In 1984 wordt Cees H. gearresteerd en door de rechtbank in Utrecht tot negen jaar cel veroordeeld wegens omvangrijke handel in hasjiesj en cocaïne. Bij diezelfde smokkel is ook Bennie Mulch betrokken. Die wordt echter niet veroordeeld. Op 23 december 1985 wordt Mulch doodgeschoten. De naam van Cees H. wordt genoemd als mogelijke opdrachtgever van die moord, maar ook die van Klaas Bruinsma.
Cees H. ontsnapt uit de Bijlmerbajes
![PANO ED11 MAGAZINE ARCHIVE]()
Deze week in Panorama: moet Fred Teeven hangen?
Op 2 september 1985 ontsnapt Cees H. uit de Bijlmerbajes. Als een kikvorsman zwemt hij het grachtje rond de gevangenis over en via een ladder klimt hij op de vijf meter hoge muur. Hij laat zich aan de andere kant ook via een ladder zakken. Die blijkt later al enige tijd in het water gelegen te hebben. Volgens een getuige in het proces tegen H. is het Klaas Bruinsma die hem helpt ontsnappen. Als tegenprestatie moet H. Johan V. in de val lokken. Cees weigert dit en sluit zich aan bij V.
Zijn huwelijk is inmiddels stuk gelopen en H. vertrekt met zijn nieuwe vriendin voor ruim een jaar naar Spanje en Zuid-Frankrijk. Echter: na een tijdje mist hij Nederland en hij vestigt zich daarom in Antwerpen en begint daar een autoverhuurbedrijf. Cees H. heeft ook financiële belangen in een Rotterdamse maatschappij die handelt in olie en mineralen. Volgens Justitie gebruikt hij die bedrijven voor het witwassen van drugsgeld.
In februari 1991 begint Justitie een onderzoek naar de Femis-bank in Baarle Nassau. Men ontdekt een aantal rekeningen met grote bedragen en al snel ontdekt de Fiod dat die van Cees H. zijn. Eind april, begin mei 1993 wordt hij opnieuw gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht de leider te zijn van een drugsbende die tussen 1986 en 1992 meer dan 268.000 kilo hasjiesj heeft gesmokkeld.
Het proces tegen H. begint medio april 1994 en tot op dat moment is het de grootste drugszaak die ooit door een Nederlandse rechter wordt behandeld. H. wordt tot vier jaar veroordeeld en moet het restant van zijn oude straf daarbij ook nog uitzitten, hierdoor moet hij acht jaar in de cel doorbrengen.
In de cel van Cees H.: 35 meter touw en veiligheidshaken
H. probeert opnieuw te ontsnappen uit de Bijlmerbajes op 20 oktober 1994, dit keer met behulp van het explosief semtex. In zijn cel heeft hij de beschikking over 35 meter touw, veiligheidshaken en bergschoenen. Een 39-jarige bewaarder bekent later dat hij de haken en het touw binnen de gevangenismuren heeft gebracht. Het gezin van de bewaarder is bedreigd zodat hij onder druk meewerkt aan het ontsnappingsplan, zo is zijn verhaal. Toch wordt de bewaarder tot twee jaar cel veroordeeld.
Na de mislukte uitbraakpoging krijgt H. van de Belastingdienst een navordering van 500 miljoen gulden. Na onderzoeken van de advocaten van H. blijft er nog zo’n 7 miljoen gulden over, die nagevorderd kunnen worden. In hoger beroep wordt Cees H. in 1995 tot vier jaar cel veroordeeld.
In 2000 sluit Cees H. de deal van zijn leven als hij met Fred Teeven overeenkomt dat hij slechts 750.000 boete hoeft te betalen. De officier van justitie helpt hem tevens om een miljoenenbedrag wit te wassen.
Zie ook:
- Veertig jaar Bijlmerbajes: de beste anekdotes
- Lemma Cees H. op Crimipedia
Het bericht Profiel Cees H. – Wie is de drugsbaron die Fred Teeven doet bungelen? verscheen eerst op Panorama.